De papieren CV is anno 2020 echt passé. Solliciteren via video wordt steeds populairder. Ook bij Licence2Skill geloven we in het videoverhaal. Een ideale match tussen werkgever en werknemer reikt namelijk verder dan kennis en vaardigheden. Zo is ook persoonlijkheid erg belangrijk. En jouw persoonlijkheid tonen is veel makkelijker via video dan op papier. 

Oké: Ready, set, …. cut! Hoe begin ik hieraan? Wij delen graag enkele tips voor een geslaagde videosollicitatie: 

1) Lichaamstaal is ontzettend belangrijk 

Het overbrengen van een boodschap gebeurt voor slechts 7% via woorden. Voornamelijk je stemgeluid en intonatie (38%) en je mimiek en houding (55%) zijn van belang. Dit wil niet zeggen dat je geen aandacht moet besteden aan jouw tekst, maar dat je deze tekst moet ondersteunen met de juiste lichaamstaal om je boodschap optimaal over te brengen. Let er dus op dat: 

 • Je voldoende oogcontact maakt. Kijk geregeld recht in de lens. 
 • Tekst ondersteund wordt door gebaren. Gebruik je handen en zorg ervoor dat je bovenlichaam in beeld wordt gebracht. 
 • Je aandacht schenkt aan je gezichtsuitdrukking. Met een zure blik tover je namelijk geen lach op het gezicht van je toekomstige werkgever 😉

   

2) Oefening baart kunst 

Indien je het niet gewoon bent om voor een camera te staan, kan dit heel ongemakkelijk aanvoelen. Dan toch maar een papieren CV? Nee! Practice makes perfect, en oefenen doe je best door: 

 • Op voorhand te bepalen wat je wil vertellen. Maak een lijstje, maar zorg ervoor dat je geen script begint uit te schrijven. Het is namelijk belangrijk om spontaan over te komen. Enkel zo kan je je persoonlijkheid laten zien. Een script papegaaien is dus een no go! 
 • Te oefenen voor de camera. Laat de kracht van gewenning werken. Indien je het gevoel van een camera te intimiderend vindt, kan je ook gewoon filmen met je smartphone of webcam. 
 • Een spiegel te plaatsen achter de camera. Op deze manier krijg je een zicht over hoe je eruit ziet, en hoef je je tijdens je voordracht geen zorgen te maken over de framing van je video. 
 • Steeds meerdere takes te filmen. Op deze manier verzamel je misschien ook enkele leuke bloopers. 😉 
3) Maak voor elke vacature een unieke video

Eén video opnemen en opsturen naar verschillende bedrijven is gemakkelijk, maar kan beter vermeden worden. Een video laat het namelijk toe om op een visuele manier aansluiting te zoeken bij een bedrijf. Dit kan door: 

 • Gebruik te maken van de bedrijfskleuren. Dit kan je doen indien je woorden op het scherm laat verschijnen of werkt met een presentatie. De persoon die jouw video bekijkt voelt affiniteit met deze kleuren, waardoor deze vaak een positief gevoel teweegbrengen.  
 • Je te kleden naar de bedrijfscultuur van de onderneming waarbij je solliciteert. Let hierbij wel op dat jouw outfit ook aansluit bij je persoonlijkheid. 
 • Ervoor te zorgen dat de achtergrond van de video past bij de onderneming. Zo kan je voorwerpen in beeld brengen die passen bij de bedrijfsactiviteit, of kan je je via een green screen app wanen op jouw potentiële toekomstige werkvloer. 
 • Naast het zoeken van visuele aansluiting bij het bedrijf, is het ook belangrijk om de inhoud van je video aan te passen naargelang de vacature. Waarom wil je bij dit bedrijf werken? Wat spreekt je aan binnen de functiebeschrijving? En vooral: welke meerwaarde kan jij het bedrijf bieden? 

Ready, set, GO! Wij zijn benieuwd naar jullie oscarwaardige sollicitaties, die jullie steeds mogen sturen naar info@licence2skill.be

Hebben jullie nog tips om te solliciteren via video? Aarzel dan niet om deze achter te laten in de comments! 

Klaargestoomd voor je volgende sollicitatiegesprek? Solliciteer voor onze vacatures. Succes!


Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van copywriter Bianca Ginis.

Pin It on Pinterest