Solliciteren, het is een kunst op zich. Gewapend met een motivatiebrief en cv trek je ten strijde op de arbeidsmarkt. Zo ook Pauline Van Daele, die onlangs met haar LinkedIn post veel commotie veroorzaakte. Een masterdiploma, relevante stages en studentenjobs en toch is ze al een jaar op zoek naar werk. Tijd voor een babbeltje met Licence2Skill!

Pauline is 24 lentes jong en rondde vorig jaar haar Master Communicatiewetenschappen af aan de UGent. In dat jaar volgde zij een marketingstage bij een start-up en vulde ze een gelijkaardige positie in als studentenjob. Met deze bagage startte ze vol goede moed haar zoektocht naar een eerste job.

“Ik kreeg vaak te horen dat ik met mijn masterdiploma overgekwalificeerd was. Dat was best een shock. Dan studeer je hard aan de universiteit en wordt dat een nadeel, dat had ik niet verwacht”, begint Pauline. “Een ander argument was dan het gebrek aan ervaring. Voor sommige posities werd er een vijftal jaar ervaring gevraagd, maar dat is natuurlijk niet mogelijk als je pas afstudeert.”

Een jaar later en een vijftigtal motivatiebrieven later, deelt Pauline de volgende post op LinkedIn:

“Met die post wou ik aangeven dat er ergens iets misloopt. Hetzij aan de kant van de opleiding, hetzij aan de kant van de bedrijven. Ook merk ik een duidelijk verschil tussen 2019 en 2020. Waar ik vorig jaar nog vaker feedback kreeg, hoor ik sinds januari steeds minder terug van de bedrijven.”

“Van een vijfde van de bedrijven waar ik solliciteerde kreeg ik helemaal geen respons. Van een vijfde ontving ik echt nuttige feedback, bijvoorbeeld dat ze iemand zochten met een sterke Franse talenknobbel. Dat is waar ik iets mee kan. Het vaakst moest ik zelf bellen of mailen en dan kreeg ik een vage uitleg zoals ‘niet de juiste motivatie’. Constructieve feedback is iets dat ik mis tijdens het sollicitatieproces.”

Universitaire opleidingen in Vlaanderen zetten sterk in op toetsing van theoretische kennis, zo bevestigt ook Pauline. “Zo kreeg ik een stevig theorievak Psychologie te verorberen tijdens mijn opleiding, maar daar zijn bedrijven niet per se naar op zoek. Ik had liever geleerd hoe ik met InDesign of PhotoShop moet werken. Praktische skills komen minder aan bod jammer genoeg. En het zijn net dié vaardigheden ze voor junior marketing posities vaak vragen.”

Tijdens haar studie had Pauline zelfs extra digitale marketing vakken opgenomen en tijdens haar stage werkte ze al als marketeer, maar toch blijkt het niet voldoende. Enerzijds maken bedrijven wellicht niet genoeg tijd voor constructieve feedback en anderzijds dekken opleidingen de volledige lading niet, die wel verwacht wordt.

“Toch blijf ik positief, en wil ik anderen aansporen om ook te blijven doorzetten. De reacties op mijn post op LinkedIn hebben mij een hart onder de riem gestoken en hebben mij in contact gebracht met mooie opportuniteiten.”

De positiviteit van Pauline vinden wij bij Licence2Skill bewonderenswaardig. Het signaal dat hier wordt gegeven, nemen wij serieus. Kandidaten worden te vaak afgewezen op basis van ervaring, terwijl wij erin geloven dat talent en goesting net het verschil kunnen maken. Licence2Skill gelooft in de capaciteiten van jongeren. Waar jonge mensen in hun opleiding bepaalde zaken missen, willen wij hen daarin aanvullen. We bieden coaching aan om samen aan je skills te werken en ook als je al je droomjob gevonden hebt, blijven we voor je klaarstaan voor opvolging.

Wij geloven dat iedereen een uniek potentieel heeft om zich te ontwikkelen en we veel van elkaar kunnen leren. In onze community is iedereen welkom om elkaar te leren kennen, elkaars kennis te delen, webinars te volgen, of wekelijks onze blogs te lezen. Want samen staan we sterk en kunnen we de arbeidsmarkt veroveren en tot een mooiere plek maken. We are licensed to skill!

Pin It on Pinterest