MOENIA LADHIB VAN ECOSSENTIALS OVER DE STARTUP ESSENTIALS: “SOMS MOET JE GEWOON DURVEN SPRINGEN”

Simon Sinek benadrukt in ‘Start with why’ hoe belangrijk het is om te weten waaróm je doet wat je doet. Waarom zou iemand kiezen voor jouw product of dienst en welk verhaal draagt jouw merk uit? Dat is volgens Sinek het geheim achter wat bedrijven al dan niet succesvol kunnen maken. Die ‘why’ zit bij Moenia Ladhib van Ecossentials alvast goed. De 23-jarige student-ondernemer weet perfect waar ze met haar startup naartoe wil en is zelfs helemaal ready for the scale up. 

 

Je bent jong en je wilt wat: ondernemen. Waarom zou je daar dan mee wachten tot je afgestudeerd bent, wanneer je kan afstuderen met een diploma én een eigen zaak? Dat dacht Moenia Ladhib ook. Toen ze twee jaar geleden op zoek ging naar plasticvrije alternatieven om duurzamer te leven, besefte ze plots dat die moeilijker te vinden waren dan gehoopt. “En hoe duurzaam kun je het bestellen van duurzame producten op verschillende webshops uit verschillende landen nog noemen?”

 

Startup@campus

Een mix van intrinsieke en externe motivatie zette Moenia aan tot denken. Ze stootte op een probleem binnen het ecologische aanbod, maar voor ze het goed en wel besefte, bedacht ze er een oplossing voor. Het zaadje van haar idee zag het eerste levenslicht tijdens de Startup@campus wedstrijd van de Karel De Grote Hogeschool, waar ze KMO-management studeerde. Dit concept geeft studenten de kans om hun ondernemersdroom te realiseren tijdens hun studies en om hun businessidee te komen voorstellen. Vandaag is dat zaadje helemaal uitgekiemd in Moenia’s eigen bedrijf Ecossentials; een ecologische webshop vol plasticvrije producten, verstuurd in plasticvrije en gerecycleerde verpakkingen. Een gouden idee waar ze net de hele duurzame golf mee voor was. Nu surft ze eerder bovenop die golf, want Ecossentials groeit enorm snel.

 

Research, pitchen, feedback

“De webshop nu is niet het idee waar ik oorspronkelijk tijdens die wedstrijd mee afkwam. Voor ik echt met mijn onderneming van start ben gegaan, heb ik eerst grondige research gedaan. Door een jaar lang mijn ideeën te pitchen, veel feedback te krijgen en zelf enquêtes rond te sturen, wist ik beter waar de vraag bij plasticvrije producten juist lag en hoe ik het kon aanpakken. Mijn idee is helemaal gefinetuned, want ik wou dat alles perfect was voor ik het lanceerde.”

“Ik raad elke student met ondernemingszin absoluut aan om zelf zoveel mogelijk ideeën te pitchen en om te netwerken. Organisaties zoals SINC en VOKA zijn hier bijvoorbeeld heel waardevol. De Stad Antwerpen biedt eveneens een aanbod van starterssessies, gratis consultancy van boekhoudkantoren en mentoren aan waar je bij terechtkan. Je verzamelt feedback en inzichten van zoveel verschillende mensen, waardoor je een groot netwerk opbouwt waarop je kan terugvallen. Zelf werk ik bijvoorbeeld samen met andere student-ondernemers of freelancers, zo help je elkaar groeien. Je eigen idee wordt bovendien alleen maar beter door naar andere opinies te luisteren.”

 

Meer student, meer ondernemer of perfect evenwicht?

“Werken aan dat eigen idee is ontzettend leerrijk en uitdagend. Zeker wanneer je heel gemotiveerd bent. Wel is het niet evident om als student-ondernemer het modeltraject te blijven volgen, dat geef ik eerlijk toe. Het kan, maar je moet voor jezelf nadenken of je bereid bent om bijvoorbeeld een jaar langer te studeren en ondertussen je bedrijf al groter te laten worden. Voor mij is dat nu een logische keuze, omdat Ecossentials op een jaar tijd zo snel gegroeid is. Ik zit helemaal in de duurzame trend die momenteel heerst. Als ik twee jaar geleden had gewacht met de opstart, dan was ik nu één van de zovele duurzame bedrijven, nu hoop ik echt een vaste waarde te worden. Ik wil er dan ook helemaal voor gaan, ik ben klaar voor de scale-up.”

 “Het was natuurlijk moeilijk om op dit succes te kunnen anticiperen, dat had ik niet verwacht. Gelukkig ben ik een heel hands-on persoon, denk ik proactief en zie ik al kansen voor ze er zijn. Soms ben ik volgens sommigen iets te enthousiast, waardoor ik te veel hooi op mijn vork neem. Dat is misschien gewoon een kenmerk van het ondernemerschap denk ik, soms moet je gewoon durven springen. Daar kan je iets bij winnen of daar kan je iets bij verliezen, dat weet je alleen als je het probeert.

 

Stapje per stapje

“Eigenlijk kan je starten als student-ondernemer vergelijken met duurzamer proberen te leven. Elke stap telt. Je moet klein beginnen, want je kan niet ineens alle plastic vermijden of van de ene op de andere dag volledig vegan eten. Hetzelfde geldt voor je onderneming; die kan niet vanaf dag één succesvol zijn. Je moet er tijd in investeren. Toch betekent dat niet dat die kleine dingen niets uithalen. Vergelijk het met de aankoop van een duurzame drinkbus voor je water ter vervanging van een plastic flesje per dag. Je denkt misschien dat dit niet veel uitmaakt, maar één keer een duurzame aankoop van een drinkbus tegenover élke dag van het jaar plastic waterflesjes kopen, maakt zeker verschil. Zo verbruik je niet alleen minder plastic, maar bespaar je zelfs geld uit. Start bij jezelf en kijk wat er voor jou past en welke stappen je kan zetten. Een eerste kleine stap vooruit kan een grote impact hebben, zeker op lange termijn.”

 

Vind meer informatie op www.ecossentials.be of volg @ecossentials_ op Instagram voor een dagelijkse dosis duurzame inspiratie

Pin It on Pinterest