Dankzij technologie kunnen we tegenwoordig van thuis uit nieuwe onderwerpen leren. De quarantaine geeft ons dé kans om plannen te realiseren waarvoor we normaal gezien geen tijd hadden. Bingewatch je graag 10 uur per dag of wil je liever een nieuwe skill ontwikkelen? Aan jou de keuze!

De wereld van talen

Een goede optie om aan online educatie te beginnen is een applicatie om talen te leren. Zoals Duolingo waarmee je door te schrijven, spreken en luisteren op een interactieve manier jouw talenkennis kan verruimen. Ze hebben zowel een website als een applicatie voor op jouw smartphone. Het is volledig gratis en de lessen zijn kort, maar krachtig. 

Zo leer ik, bijvoorbeeld, Spaans vanuit het Engels. Je kan dus ook zelf kiezen vanuit welke taal je een andere taal wilt leren. Eens je begonnen bent, zal je per onderwerp lessen volgen. In het begin zijn dat begroetingen of andere basiswoorden, maar hoe sneller je evolueert hoe meer complexe onderwerpen aan bod komen. Je kan ook meldingen aanzetten zodat Duolingo je elke dag herinnert aan het feit dat je moet herhalen. Want oefening baart kunst! 

Als je graag Podcasts luistert, is er ook een podcast kanaal van Duolingo. Je kan daar naar verhalen luisteren én tegelijk de tekst volgen. Dit is een goede manier om te wennen aan de uitspraak van bepaalde woorden . Verder kan je ook alleen naar de geluidsopnamen luisteren natuurlijk. Duolingo biedt dus voor ieder wat wils: of je nu een visueel of auditief geheugen hebt, maakt helemaal niet uit. 

De perfecte integratie in de digitale wereld

We brengen dagelijks tijd door op Google ook al is het even om te zien of de wifi werkt. Google Digitaal Atelier heeft een groot aanbod aan online cursussen die je gratis kan volgen. Het aanbod gaat van het gebruik van Google producten tot Marketing courses. Het Nederlandstalige aanbod is als volgt verdeeld:

  • Gegevens en technologie
  • Online marketing
  • Persoonlijke vaardigheden.

Verder heeft Google meer Engelse cursussen dan Nederlandstalige, maar laat dat je vooral niet tegenhouden.Je kan trouwens altijd de Engelse website checken. Je kunt ook filteren op cursusduur. Zo zijn er cursussen van minder dan 2 uur. Volgens jouw planning kan je dus zien hoeveel tijd je hebt voor een cursus!

Daarnaast zijn er ook gecertificeerde cursussen te vinden. Ga voor dat certificaat! Dit is meteen een extra troef om op je CV te vermelden. Als je minder geïnteresseerd bent in de business wereld, maar meer in zelfontplooiing, kun je ook terecht in het digitaal atelier. Zo kun je cursussen volgen over het opbouwen van zelfvertrouwen, het vinden van een volgende baan, spreken in het openbaar en ga zo maar verder. Voor de corona crisis had ik zelf een fysieke workshop gevolgd in het atelier in Brussel-Centraal (treinstation). Ik vond het interessant omdat de trainer van Google goede praktijkvoorbeelden gaf. Ook kun je na elk topic een vraag stellen, wat het handig maakt voor je specifieke situatie. Ik wilde mij eigenlijk inschrijven voor meerdere cursussen, maar dat zal na de corona crisis zijn. Nu is er veel online te vinden, maar mocht je de kans hebben, volg dan zeker een fysieke cursus bij Google. 

Bonus voor geïnteresseerden (na de corona crisis): als je je hebt ingeschreven voor een workshop, stuurt Google je een mail met een kortingscode voor een treinticket van de NMBS.

TED Talks: Geweldige ideeën 

Je hebt zeker wel eens gehoord van TED Talks Het concept houdt in dat een spreker een kwalitatieve presentatie geeft over zijn of haar leven. Met “leven” bedoelen we eerder een expertisegebied, een project of een idee waarvan de spreker denkt dat het verspreid moet worden. De afkorting “TED” staat trouwens voor Technologie, Entertainment en Design. Het doel van TED is het globaal verspreiden van waardevolle ideeën. Het verloopt  steeds op dezelfde manier: een podium, een spreker, een idee dat het verspreiden waard is, een rode mat en TED-letters op de achtergrond. 

Op de website van Ted  vind je video’s van vorige live-sessies die doorgingen in verschillende landen. In Antwerpen bv was er in november 2019 een TED-event. Qua talen is het aanbod overigens best groot. Er zijn vooral Engelstalige video’s, maar er is ondertiteling met veel taalkeuze. Je vindt dus zeker en vast een video die aansluit bij jouw interesses/talenkennis. Lees je liever? Dan kan je ook de transcripties (teksten) terugvinden onder de video. 

Ted Education: Vandaag een lezer/kijker, morgen een leider

Ted Education gaat nog een stapje verder. Het is een platform met vooral wetenschappelijke inhoud. Er zijn onderwerpen op alle onderwijsniveaus. Of je nu een master doet of in het middelbaar zit, maakt niet uit. Het is daarbij niet alleen voor studenten, maar ook voor docenten en ouders. Er werd zelfs een “TedEd@Home” gelanceerd waarbij je nieuwsbrieven kan inschakelen om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s. 

Verder zijn er onder de video`s quizjes om jezelf te testen. Daarnaast verwijzen ze ook naar aanvullende bronnen met informatie over het onderwerp waarover je meer wil leren. Verder kan je ook discussiëren met andere TED-Ed leden onder een video. Op de Instagram pagina TED-Ed (@tededucation) zijn er elke dag live streams met Engelstalige TED-sprekers. Met de Belgische tijd is dat om 22u30. De sprekers die een livestream geven, worden op voorhand aangekondigd met een post. Indien je interesse hebt, kan je dus je meldingen aan zetten voor de TED-Ed livestreams op Instagram. 

Om af te sluiten wil ik melden dat het begrijpen en spreken van Engels enorm belangrijk is. We kunnen met één simpele muisklik een bestelling plaatsen aan de andere kant van de wereld. Als je geen Engels kunt, kan je vervolgens niet onderhandelen met de verkopers. Ook wanneer je op zoek gaat naar bronnen over een bepaald onderwerp, is er meer te vinden in het Engels. Daarbij heb je meer kans om aangenomen te worden om te werken bij internationale bedrijven.

Hieruit volgt dat het van belang is om jezelf te blijven ontwikkelen. Dit kan het leren/verbeteren van jouw Engels zijn, maar je kan evengoed een krak worden in Google Ads. Door de corona crisis hebben we voldoende tijd om te investeren in kennis dus… Waar wacht je nog op?

Tot slot nog deze inspirerende quote van de Perzische Rumi die een enorme invloed heeft op de poëzie wereld:

“Gisteren was ik slim dus wilde ik de wereld veranderen. Vandaag ben ik wijs dus verander ik mezelf.”

Door Melek Yuksel

Pin It on Pinterest