Je kan eender wie vragen wat er zich wereldwijd aan het afspelen is, iedereen kent de situatie. De coronacrisis laat grote sporen achter op alle mogelijke manieren, maar welke impact heeft die op jou? Hoe groot is de aanpassing in het dagelijkse leven en hoe gaan we ermee om?

Deze omstandigheden worden gevolgd door uitdagingen en veranderingen, die niet altijd even gemakkelijk zijn. Desondanks dat,  is het belangrijk om je leven niet on-hold te zetten. Stel je echter op een positieve manier op en stuur je leven bij.

Waar een wil is, is een weg

De veranderingen en beperkingen komen het leven op een subtiele manier binnengeslopen, zonder dat je de kans krijgt je goed en wel voor te bereiden. Deze overweldigende situatie speelt zich af bij ieder van ons en leidt tot veel twijfels en onzekerheden. Wees klaar voor een challenge en denk vooruit. 

Bedenk welke problemen er kunnen opduiken en handel preventief. Het vergt skills waarvan je misschien niet op de hoogte was dat je ze had. Zo zal je creatieve, inzichtelijke en probleemoplossende kant plots opduiken. Daarnaast kan het ook geen kwaad om interne/externe hulp te vragen. 

We moeten onszelf overtuigen dat we niet bij de pakken moeten blijven zitten, maar reageren in de plaats. Dit is zoals rijden in een auto. Of je gaat zitten in de passagiersstoel, of je bent chauffeur. De chauffeur representeert degene met het stuur in handen, de persoon die actie onderneemt en daadwerkelijk handelt. Daarnaast zit de passagier in dezelfde situatie, in tegenstelling tot de chauffeur  kan deze persoon niets doen. Hij ziet zaken en deelt deze mee, maar onderneemt zelf geen verdere acties. Wees bestuurder, diens houding gericht is op vooruitgang, op die manier wordt er efficiënter gewerkt. 

De keerzijde

Dagelijks duiken er vanuit verschillende hoeken frustraties op en bots je op je eigen grenzen. Je bent plots afhankelijk van je computer voor meetings of om lessen te volgen. Dit kan snel misgaan door een slechte internetverbinding of een storende huisgenoot. Het zijn kleine irritante zaken, maar ze zorgen ervoor dat je niet werkt zoals je anders wel doet. 

Er is duidelijk behoefte aan een goede communicatie en samenwerking onderling. Neem nu een technisch probleem. Wat je op je werk zomaar aan de technische dienst vraagt, moet je nu alleen oplossen. Communicatie- & samenwerkingsplatforms zoals MS Teams en Slack bieden de mogelijkheid een chatbericht of bestand te delen met je collega’s. Dit is vaak een vlottere manier van werken dan e-mails te sturen. Daarnaast kan je het probleem zelf op lossen en wordt tijd uitgespaard omdat je niet op de IT-afdeling moet wachten. 

Anderzijds duiken er ook opportuniteiten op. Je bent en blijft in een vertrouwde omgeving. In de ochtend geeft het je de mogelijkheid  wat langer aan de ontbijttafel te zitten. Je moet je niet opjagen in de badkamer, om je collega’s onder ogen te komen. Bovendien is werken met pantoffels vanaf nu toegestaan. Alsook kan je vlotter aan het werk, waardoor je extra tijd creëert. Conclusie: weer een stress minder!

Rust voor Moeder Natuur

Naast de persoonlijke winsten, heeft Moeder Aarde er ook voordeel bij. Desondanks de negatieve effecten zijn er wereldwijd enkele positieve aspecten. In China is er na lange tijd sprake van betere luchtkwaliteit. Volgens een Amerikaanse analyse, zou de verminderde economische activiteit grotendeels instaan voor de dalende luchtverontreiniging, waardoor vele levens gespaard zullen zijn.  (Burke, 2020)

Verder valt het transport overal stil, zowel de autowegen, als de luchtvaart en scheepvaart. Daardoor kleuren de kanalen van Venetië terug helderblauw. Hoewel de stad graag toeristen verwelkomt, hadden zij in de toekomst graag een balans gevonden tussen toerisme en het milieu. Mensen worden bewuster van de impact die de  lockdown heeft op hun stad of gemeente. 

Tevens krijgen mensen meer respect voor elkaar en beroepen die zij uitvoeren. Ook oudere mensen worden meer geholpen en ondersteund. Bijvoorbeeld In rusthuizen, daar worden vele alternatieve activiteiten en communicatiemiddelen gebruikt. Ook de hashtag, #IkKoopBelgisch benadrukt het belang voor de Belgische markt. Deze verschillende  vormen van support creëren community-vorming overal ter wereld.

Aldus, de situatie is niet op zijn best, maar als we allemaal ons steentje bijdragen en elkaar aanmoedigen, komt dit goed. Dit gebaar van solidariteit zie je op verschillende manieren opduiken. Denk maar aan het applaus dat iedere avond wordt gegeven voor de zorg, de witte lakens of de berenjacht. Daarnaast heb je ook de LinkedIn-pagina #TogetherAgainstCorona, die de werkloosheid tegengaat en jobs zoekt in verschillende ondernemingen. Het zijn kleine gebaren die iedereen kan waarderen. Het brengt individuele mensen samen en brengt support over aan degene die er nood aan hebben. Het is van essentieel belang om begrip uit te oefenen voor de complexiteit en ernst van de zaak. Daardoor is het geen slecht idee om binnenin en zelfs buiten je netwerk, te checken hoe het gaat. Op die manier zorg je voor versterkte relaties en achteraf zal dit een positief effect aantonen. Bij L2S gaf het ons de energie en tijd om verder te komen.

*Quote van Winston Churchill

Door Rhune Duyck

Pin It on Pinterest