Netwerken: het wordt door elke expert aangeraden als dé ultieme boost voor elke professionele carrière. Maar wat houdt netwerken eigenlijk in? Waarom is het zo belangrijk? En vooral: hoe begin je eraan? 

Wat is netwerken? 

Netwerken kan beschreven worden als het leggen, uitbouwen en onderhouden van nuttige contacten op professioneel vlak. Door te netwerken leer je dus mensen kennen die jou kunnen helpen binnen jouw carrière en die jij op jouw beurt kan helpen binnen hun carrière. Het uitbouwen van een netwerk start bij jouw naaste omgeving (vrienden en familie), maar reikt al snel verder tot collega’s, (ex-)docenten, mensen die je online ontmoette, enzovoort. 

De voordelen 

Een kwalitatief netwerk kan jouw professioneel leven op verschillende vlakken naar een hoger niveau tillen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Op de hoogte gehouden worden van vacatures en eventueel zelfs een nieuwe job scoren 
  • Je kennis uitbreiden en steeds up-to-date gehouden worden van de nieuwste trends binnen jouw sector 
  • Het verkrijgen van positieve aanbevelingen, iets waar een potentiële werkgever enkel van kan gaan glunderen. 
  • Geïnspireerd worden en nieuwe inzichten verkrijgen in bepaalde thematieken. 

Het belang van netwerken op de arbeidsmarkt 

Volgens onderzoek van AGO (Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek) behoort netwerken tot de top drie van meest effectieve manieren om een nieuwe job te vinden. Wanneer iemand op zoek is naar een werknemer, is vaak het eerste wat die persoon doet zijn omgeving (lees: netwerk) hiervan op de hoogte stellen. Elke persoon uit dit netwerk heeft vervolgens weer een eigen netwerk, waardoor de kans heel groot is dat de ondernemer in kwestie via via enkele profielen doorkrijgt van geknipte potentiële kandidaten. En dat allemaal nog voor er een echte vacature is gepubliceerd. Volgens cijfers van de VDAB wordt meer dan de helft van de Belgische vacatures niet openbaar gemaakt omdat deze ingevuld worden via networking. De juiste contacten leggen is dus echt een must. 

Golden Retriever lying on bed

Waar kan je nuttige contacten leggen? 

Het antwoord op deze vraag is simpel: altijd en overal. Nu ja, de huidige pandemie maakt dat offline netwerken even buitenspel staat. Gelukkig kunnen we dankzij onze smartphone zelfs vanuit onze luie zetel netwerken via: 

  • Online communities. Dit zijn groepen op sociale netwerksites die zich toespitsen op één bepaald onderwerp of thema. Zo hebben we bij Licence2Skill zowel een Facebook als LinkedIn community waar we jongeren en 45+’ers met elkaar in contact brengen rond thema’s als werk en talent ontwikkeling. Sluit je gerust aan en start zo aan het bouwen van jouw netwerk. 
  • Het volgen van online webinars en workshops. Je leert er niet enkel iets bij, maar kan er ook contact leggen met de overige deelnemers en organisatoren. Op zoek naar een interessant webinar? Lees dan snel het volgende puntje, want wij hebben iets leuk in petto voor jou! 
  • LinkedIn, hét professionele netwerkplatform bij uitstek. Om echt te scoren via LinkedIn, is het echter wel belangrijk dat je genoeg waarde creëert. En hier helpen wij jou graag bij op weg. Op 17 februari 2021 om 19u30 geven wij namelijk een gratis webinar waarin we jou van alle tips en tricks voorzien om jouw profiel tot in de puntjes te optimaliseren. Klaar om te scoren op LinkedIn? Schrijf je dan snel in, want er zijn slechts 100 plekjes beschikbaar. 

Deelnemen? Schrijf je in via onze Academy op onze website!


Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van copywriter Bianca Ginis.

Pin It on Pinterest