Maike Pohle is de oprichter van de WIN Community: Workers International Network and Community Belgium. Haar doel is om mensen te verbinden, informeren en de gelegenheid te creëren om te netwerken.

Maike komt uit het verre Oosten van Duitsland, Dresden. Ze studeerde Sociaal Werk en was sociaal pedagoge en spraaktherapeut. In haar vrije tijd speelde ze daar als bassiste in een bluesrock band. “Ik was zeker niet de frontvrouw in de band”, lacht Maike. “Nu in de WIN Community moet ik mezelf wel als frontvrouw op een podium zetten. Dat is zeker niet mijn favoriete plek, maar ik ben gemotiveerd om de community te laten groeien. Daarvoor kom ik graag buiten mijn comfort zone.”

De WIN Community is een community op Facebook met bijna 200 leden. Het begon allemaal als enkele brainstormsessies via de VDAB en met mensen die elkaar kenden via Nederlandse taallessen en inburgeringscursussen. Zo verspreidde het groepsgevoel van mond tot mond en groeide het uit tot een ware gemeenschap.

“Het hoofddoel is om internationale mensen in België samen te brengen. Eerder waren er wel verschillende expat-groepen per stad of regio, maar was er geen centraal informatiepunt. Als je als international een baan wil vinden, gaat het veel makkelijker als je een sterk netwerk hebt. Dat wil de WIN Community in de hand werken.” aldus Maike.

Via webinars, meet-ups en andere online events kunnen de leden elkaar beter leren kennen en ook elkaar iets bijbrengen. De communityleden hebben immers verschillende achtergronden zoals IT, marketing, consultancy, recruitment, sociaal werk… “Ik bied ook coaching aan voor de leden. Meestal stel ik veel vragen en door te vertellen kun je beter structuur brengen aan je gedachten. Zo kan ik mensen helpen om te focussen op wat er belangrijk is, en erachter te komen wat ze nodig hebben om hun doel te bereiken.”

Van elkaar leren en elkaar steunen vindt Maike erg belangrijk. Daarom organiseert ze momenteel wekelijks online events. Elke donderdag in juni om 18:00 kun je aansluiten voor een lezing, think tank of quiz. In de toekomst hoopt ze dat de leden van de community samen kunnen werken in coworking spaces zodat zowel online als offline iedereen verbonden blijft. 

Momenteel doet Maike dit volledig vrijwillig. “Ik wil niet zomaar een job doen, omdat het geld in het laatje brengt. Eerder schreef ik motivatiebrieven aan verschillende soorten werkgevers. Maar als het erop aan komt doe ik liever alles met passie. Ik wil mijn leven leiden met een doel en meerwaarde creëren. Ik geloof in dit project, de fondsen zullen wel volgen”, zegt Maike.

Als coach voor zowel de WIN community als voor Licence2Skill is zij coach wil Maike de studenten nog een hart onder de riem steken voor de examens. “Probeer in je blokperiode niet alleen maar te studeren. Blijf goed bewegen om je energielevels aan te vullen en beloon jezelf met een lekkere maaltijd!”

Pin It on Pinterest